Top 10 tuinplanten

Bij Tuincentrum de Carlton in 's Gravenzande vindt u een breed aanbod aan diverse soorten tuinplanten. Zou u ook graag uw tuin of balkon eens flink willen opfleuren met tuinplanten? Omdat het aanbod tuinplanten zo groot is in ons tuincentrum, kan het best lastig voor u zijn om een tuinplant te kiezen. Om u een beetje op weg te helpen, hebben wij onderstaande top 10 tuinplanten samengesteld die op dit moment erg populair zijn. Op deze manier kunt u alvast wat inspiratie opdoen. Voor vragen over onze tuinplanten kunt u natuurlijk altijd bij ons langskomen in 's-Gravenzande of contact met ons opnemen.

1. Groenteplanten

Misschien denkt u bij tuinplanten niet meteen aan plukplanten en groenteplanten, maar momenteel zijn deze tuinplanten zeer populair. Daarnaast zien groenteplanten er vaak ook nog eens super mooi uit. Met plukplanten en groenteplanten zet u zich in voor gezond, duurzaam en plantaardig voedsel. Aan de andere kant creëert u een decoratieve hoek in uw tuin. Bovendien kunt u uw eigen groente lekker opeten! De maand mei is een goede maand om groente in bakken, potten of in de volle grond te planten. 

Leestip! Redenen om een eigen moestuin te beginnen

Lees deze blog

Tuinplanten_De Carlton

2. Begonia

De Begonia vindt u in allerlei maten en vormen. De Begonia is naast binnenshuis ook buiten helemaal hip. Met deze plant fleurt u uw tuin of balkon echt helemaal op. De plant staat namelijk bekend om zijn uitbundig bloei. De Begonia is er in verschillende kleuren, waaronder rood, roze, oranje, geel en wit. U kunt het best regelmatig de verwelkte bloemen verwijderen, zo bevordert u de vorming van nieuwe bloemen. Bemest om de 2 à 3 weken om de groei en bloei te bevorderen. Begonia’s zijn niet ontmoedigd door slecht weer. Ze bloeien bij elk weertype en komen gespreid in tijd tot bloei.

3. Verbena

De fleurige Verbena is een tuinplant met de kleur lilaviolet. De bloeitijd is ongeveer van juli tot en met oktober. Deze plant is zeer geschikt wanneer u een tuin op het zuiden heeft. De Verbena kunt u het best planten op een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. U kunt de Verbena gebruiken als borderplant, het is ook leuk om deze plant met andere tuinplanten te combineren. In de winter heeft de plant bescherming nodig tegen regen en sneeuw. In de zomer moet u in de gaten houden dat de Verbena niet uitdroogt.

Tuinplanten_De Carlton

Tuinplanten_De Carlton

4. Roos

Heeft u wel eens gedacht aan Rozen in uw tuin? Rozen kunnen prachtig staan in de tuin en zijn er zelfs in de volgende verschillende vormen: struik, bodembedekker, klimmer, lei- of stamrood. Rozen zijn daarnaast in bijna alle kleuren verkrijgbaar. Als u ruimte in uw tuin heeft is een rozenboog wel echt heel mooi, het geeft een sprookjesachtige sfeer in de tuin. Eenmaal uitgebloeid geniet u nog extra na dankzij de confetti van gevallen rozenblaadjes. Als u de Rozen in uw tuin ’s zomers goed verzorgt, zullen ze rijker en langer bloeien.

5. Mandevilla

De fleurige Mandevilla is een zeer mooie bloeiende tuinplant. Vanaf mei tot de eerste vorst, zal de plant u verrassen met witte, gele, roze of rode trompetvormige bloemen. Niet voor niets is de Mandevilla dan ook een ontzettend populaire bloeier in tuinen, op balkons of terrassen. U kunt de Mandevilla het best een plekje geven in de warmte met een standplaats in de halfschaduw of in de volle ochtend- of avondzon. Ook heeft de plant behoefte aan een goed doorlatende, matig vochtige grond. Geeft u daarom regelmatig water? Dat zal de plant goed doen. In het voorjaar heeft de Mandevilla behoefte aan extra voeding zodat hij lang en rijk blijft bloeien.

Tuinplanten_De Carlton

Tuinplanten_De Carlton

6. Helleborus

De Helleborus is een bijzondere tuinplant. Deze tuinplant bloeit namelijk op het moment wanneer de meeste tuinplanten een winterslaap houden. Met de Helleborus geniet u van november tot en met maar op grote, witte bloemen met in het hart een kroon van meeldraden. Zowel sneeuw als vorst kan de plant aan. De takken gaan wellicht wat hangen, maar zodra de temperatuur weer gaat stijgen, richt de Helleborus zich weer op. U kunt deze tuinplant het best neerzetten op een beschut en zonnig plekje. Hoe meer de plant in de schaduw staat, hoe minder bloemen hij produceert. De plant geeft zelf aan wanneer er extra water nodig is, door de bladeren slap te laten hangen. Na een paar uur staat de Helleborus er dan weer super bij. 

7. Camellia

De Camellia is een tuinplant waar u al vroeg plezier van zal gaan hebben. Wanneer de meeste tuinplanten nog moeten gaan bloeien, bloeit de Camellia al uitbundig. Kou noch sneeuw houden deze winterbloeier tegen, in de eerste vier maanden van het jaar schittert de plant met grote roosachtige bloemen tot wel 12 cm doorsnee. De combinatie met het grote, glimmende donkergroene blad maakt het een aansprekende verschijning voor iedereen die behoefte heeft aan groen en kleur op het terras, in de tuin of op het balkon. 

Wist je dat de Camellia het hele najaar groen blijft? Lees meer over de Camellia en andere groenblijvers in onze blog!

Top 10 groenblijvers

Tuinplanten_De Carlton

Tuinplanten_De Carlton

8. Struikheide

In september zijn de zomerbloeiers in de tuin of op het terras over hun hoogtepunt heen: dat betekent tijd voor de struikheide om te gaan bloeien! De Struikheide is een tuinplant die in de nazomer uw tuin of balkon volop kleur geeft. En extra leuk: bijen en hommels kunnen er vlak voor de winter hun honingvoorraad mee aanvullen! De bloemen bevatten namelijk volop nectar. De bloei van struikheide start in september en duurt tot begin november. Deze tuinplant kunt u het best op een lichte plek neerzetten. Hoe meer licht, des te mooier het blad kleurt. Struikheide is van nature een overlever die vrij weinig verzorging nodig heeft. In droge perioden wat water geven is voldoende.

9. Azalea

Een betoverende sfeer haalt u in huis met de mooie tuinplant Azalea. U kunt deze tuinplant het best in maart planten. Vervolgens kunt u dan in mei volop genieten van een uitbundige bloemenzee in uw tuin. De Azalea is een tuinplant met vele gezichten die in haast elke tuin tot zijn recht komt: van een super strakke tot een natuurlijke tuin. In mei en juni bloeit de plant gul en sierlijk met romantische bloemen in wit, roze, rood of paarsrood maar er zijn ook soorten met tweekleurige bloemen.

Tuinplanten_De Carlton

Tuinplanten_De Carlton

10. Hortensia

Een van de meest populaire tuinplant is toch wel de Hortensia. In de maand juli heeft deze plant zijn hoogtepunt bereikt, met een prachtige bloemrijke tuin tot gevolg. Hier zal iedereen vrolijk van worden! Er zijn veel verschillende soorten Hortensia’s met bloemen in het wit, roze en blauw. De botanische naam, Hydrangea verwijst naar het drinkgedrag van de Hortensia. Hydro betekent namelijk water en daar kan deze plant écht niet zonder. U zult meteen zien wanneer een Hortensia dorst heeft. De plant zal er dan slapjes bijhangen, maar na een stevige slok water knapt hij snel weer op. 

Leestip! Een hemelse Hortensia met onze 7 tips

Lees de 7 Hortensia tips

Tuinplanten kopen in 's-Gravenzande

Staat er een mooie tuinplant tussen die u wel ziet zetten? Kom dan eens gezellig naar Tuincentrum de Carlton in 's-Gravenzande nabij Vlaardingen, Den Haag, Monster en Rotterdam. Let wel op, de meeste tuinplanten zijn seizoensgebonden. De kans is aanwezig dat hierdoor bepaalde planten niet verkrijgbaar zullen zijn bij De Carlton. Naast deze top 10 tuinpplanten zijn er nog veel meer tuinplanten, maar natuurlijk ook kamerplanten in ons tuincentrum te vinden. Wij hopen u snel te zien bij Tuincentrum de Carlton! Onze contactgegevens en openingstijden kunt u vinden op de contactpagina