Top 10 groenblijvers in het najaar!

Top 10 groenblijvers in het najaar!

Groenblijvers zijn de vaste basis in je tuin en sommige geven je ook iets extra’s. Soms bessen, bloemen of mooie bladverkleuring, afhankelijk van het seizoen. Om jouw tuin in het najaar geen dode boel te laten worden, kun je deze fris en groen houden met mooie groenblijvers! Wij hebben voor jou onze 10 favorieten op een rij gezet!

1. Clematis

Deze klimmer geeft een sluier van Clematis bloemen om in het voorjaar van te genieten. Het groene blad oogt het hele jaar door fris en soms bloeien de bloemen in de herfst nog een keer. Je haalt in het najaar het meest uit Clematis door de plant houvast te geven aan een stevig rek of kriskras gespannen touwtjes. Zo doorstaat hij moeiteloos een herfststorm en geeft je het hele jaar door groen uitzicht.

2. Leucothoe of Druifheide

Altijd groen en in de herfst kleurt hij mooi rood. Deze lage heester kan in de volle grond, maar ook in een pot op het terras worden gehouden. De sierlijke takken blijven mooi blad houden. De plant bloeit met witte bloemetjes in de vroege zomer, dus is in ieder jaargetijde mooi.

3. Viburnum 

De sneeuwbal of Viburnum is groot en de meeste soorten zijn groenblijvend. In het voorjaar geeft hij je grote witte bollenals echte eyecatcher. In het najaar geven sommige Viburnum soorten blauwe besjes of witte bloemen. In vorm snoeien mag direct na de bloei, maar zet hem wel in de volle zon of halfschaduw om hem op zijn best te zien.

4. Bamboe

Huiver je bij het denken aan bamboo? Dat is niet nodig! Groenblijvende bamboe soorten zijn zeer geschikt als haag en verkrijgbaar in niet woekerende soorten van dwerg tot reus. Er is zo'n rijk aanbod dat je zelfs kunt kiezen tussen rechte soorten en bamboe met overhangende halmen. Bamboe beweegt altijd prachtig in de wind en ritselt gezellig als je er langs loopt. Een sfeervolle én snelle groeier!

5. Glansmispel 

In het voorjaar biedt deze dame je felrood blad, om in de zomer als een kameleon te transformeren naar donkergroen. Hoe meer je haar snoeit, feller rood haar blad wordt! Zonder te snoeien verrast ze je in de zomer met witte bloemen en in het najaar verkleurd haar blad naar bruin rood. Zo heb je steeds weer iets nieuws in jouw tuin!

6. Parelbes of Gaultheria

De groen tot paars bruin verkleurende bladeren van de parelbes steken erg mooi af tegen de grote witte en roze bessen. De plant is een aanwinst voor potten en bakken, maar doet het ook goed als bodembedekker. Er valt het hele jaar door iets mee te beleven. Verkleurende blaadjes, mooie klokvormige bloemetjes en uiteindelijk grote, volle vruchten.

7. Osmanthus of Schijnhulst

Osmanthus is een groenblijvende struik die wel wat op hulst lijkt, vandaar de Nederlandse naam ‘Schijnhulst’. Het mooie contrast zit hem in het donkergroene en glanzende blad in combinatie met de geurende, witte bloemetjes die in het voorjaar de kop opsteken. Naast deze soort zijn er ook soorten met bont blad.

8. Broodboom

Deze multifunctionele krachtpatser is geschikt voor natuurlijke afscheidingen, mooi als kuipplant en een blijvertje in de volle grond. Broodboom is reuze onderhoudsvriendelijk en heeft het hele jaar door prachtig blad in alle variaties van groen en geel. Ideaal als je houdt van blad wat niet uitvalt in het najaar.

9. Pieris of Rotsheide

Pieris zijn sierlijke, voorjaarsbloeiende struiken met aantrekkelijke, klokvormige bloemen die in kleur variëren van wit, roze tot rood. In het najaar kleuren zijn bloemtrossen rood paars en rood bruin. De meeste soorten worden zelden hoger dan 2 meter en de breedte blijft veelal beperkt tot 1 meter. Pieris is een zeer trage groeier en houdt het liefst van een beschutte, half schaduwrijke plaats.

10. Japanse Roos

Een winterbloeiende heester met een zomers, ietwat tropisch tintje. Die omschrijving past perfect bij de Camellia japonica; op zijn Nederlands de Japanse roos of Camellia. Je moet hem wel een beetje pamperen, maar pak je dat goed aan, dan laat de Japanse roos zich van zijn mooiste kant zien en ontpopt hij zich als een winterbloeier met zomers tintje.

Groenblijvers koop je bij De Carlton

Ben je op zoek naar mooie groenblijvers voor in je tuin of op jouw terras? Kom gerust eens bij ons langs in 's Gravenzande. We hebben een breed assortiment aan groenblijvers die in het najaar en de winter de sfeer in je tuin in topvorm houden! Onze experts adviseren je graag als je vragen hebt. Je bent van harte welkom!