Top 10 kamerplanten

Bij Tuincentrum de Carlton in 's Gravenzande vindt u een breed aanbod aan diverse soorten kamerplanten. Zou u ook graag uw huis willen opfleuren met een kamerplant? Bijvoorbeeld in de woonkamer, keuken of de slaapkamer? Omdat het aanbod kamerplanten zo groot is in ons tuincentrum, kan het best lastig voor u zijn om een kamerplant te kiezen. Om u een beetje op weg te helpen, hebben wij onderstaande top 10 kamerplanten samengesteld die op dit moment erg populair zijn. Op deze manier kunt u alvast wat inspiratie opdoen. Voor vragen over onze kamerplanten kunt u natuurlijk altijd bij ons langskomen in 's-Gravenzande of contact met ons opnemen.

Top 10 kamerplanten

Bij Tuincentrum de Carlton in 's Gravenzande vindt u een breed aanbod aan diverse soorten kamerplanten. Zou u ook graag uw huis willen opfleuren met een kamerplant? Bijvoorbeeld in de woonkamer, keuken of de slaapkamer? Omdat het aanbod kamerplanten zo groot is in ons tuincentrum, kan het best lastig voor u zijn om een kamerplant te kiezen. Om u een beetje op weg te helpen, hebben wij onderstaande top 10 kamerplanten samengesteld die op dit moment erg populair zijn. Op deze manier kunt u alvast wat inspiratie opdoen. Voor vragen over onze kamerplanten kunt u natuurlijk altijd bij ons langskomen in 's-Gravenzande of contact met ons opnemen.

Top 10 kamerplanten

 

 • Kentia:

  Donkergroene rust 
  Als de kerstboom een leegte heeft achtergelaten in huis, is Kentiapalm een ideaal alternatief om je huis groen te stylen in je eigen smaak. Uit een relatief bescheiden basis – makkelijk als je weinig vrije vloerruimte hebt - komt bij deze palm een vrolijke fontein aan donkergroene slanke stengels met elegante palmbladen. Of je nu een woonplant of binnenboom zoekt, deze palm is verkrijgbaar in alle maten. En verder? Makkelijk in de omgang en een prettige persoonlijkheid om in huis te hebben, met een zachtaardige uitstraling. 

  G'day mate! 
  Kentiapalm (officieel Howea forsteriana) is lid van de palmenfamilie en groeit op Lord Howe Island ten oosten van Australië onder het bladerdak van grotere bomen. Hierdoor is hij gewend aan weinig zonlicht. In de Victoriaanse tijd, toen exotisch groen een enorme indoor hit was, veroverde Kentiapalm het westen. Het was de enige palm die weinig licht, lage luchtvochtigheid en koele kamers aankon.

  Wil je weten! 

 • Door het vele groene blad is Kentiapalm een woonplant die de luchtkwaliteit in huis helpt te verbeteren.
 • Je haalt er een stukje paradijs mee in huis, de jonge plantjes komen nog altijd van Lord Howe Island: witte stranden, azuurblauwe zee en palmen, van die dingen.  
 • Kentiapalm wordt vaak geassocieerd met het sterrenbeeld Steenbok, omdat Lord Howe Island heel dicht bij de Steenbokskeerkring (een cirkel om de aarde op 23 graden zuiderbreedte) ligt.
 • De kracht van Kentiapalm
  Keuzestress is iets waar veel mensen mee te maken hebben. Bij vrijwel iedereen groeit de behoefte aan overzicht en prioriteiten stellen. Voor groen in huis betekent dit dat de plant belangrijker is dan de pot. En dat, in plaats van veel verschillende planten, er wordt gekozen voor één soort, om rust in het interieur te brengen. Het mooie zachte blad van Kentia vormt daarnaast een vriendelijke buffer tegen brekend nieuws en andere zaken uit de buitenwereld die rauw op je dak kunnen vallen. Het is vrij dicht, maar laat toch diffuus licht door, voor een prettige sfeer in huis. 

  Trivia 

 • Koningin Victoria was dol op Kentiapalm: ze kweekte ze in al haar paleizen. 
 • De associaties met royalty gaf de plant veel prestige, wat de palm de lieveling van de high society maakte. 
 • Kentiapalm staat ook bekend als de 'Hollywood palm' omdat de plant opvallend vaak wordt gebruikt in films en series, #fotogeniek. 
 • Zó style je Kentiapalm
  Een sterke, aansprekende groene woontrend is groepjes maken met identieke planten. Omdat Kentiapalm in zoveel verschillende hoogte verkrijgbaar is, leent de palm zich hier uitstekend voor. Zet verschillende formaten in identieke potten bij elkaar voor een rustig en ruimtelijk effect dat toch levendig is, dankzij de mooie groene franjes van het blad.  

  Verzorging 

 • Kentiapalm is een van de weinige palmen die relatief donker kan staan en laat zelf weten of zijn locatie naar wens is. Wordt het blad lichtgroen tot geel, dan staat ie te licht. Zie je weinig nieuwe scheuten ontstaan, dan staat Kentiapalm te donker. 
 • De palm gedijt het best op een iets vochtige kluit, maar die moet ook weer niet zo nat zijn dat er een laagje water onderin de pot staat. 
 • Mee onder de douche of buiten in een milde regenbui staan, frist 'm lekker op en voorkomt spint.
 • Kentiapalm houdt van kamertemperatuur, onder de 10°C is te koel voor deze koukleum.
 • Tussen april en september om de twee weken een beetje plantenvoeding geven houdt de groei erin. In de winter groeit Kentiapalm niet en is voeding niet nodig.  
 • Woonplant van de maand
  Kentiapalm is Woonplant van januari 2019. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. 

   

 • Calathea
 • Phlebodium
 • Aloe Vera
 • Monstera
 • Alocasia
 • Zamioculcas
 • Strelitzia nicolai
 • Hedera
 • Musa

1. Kentiapalm

De Kentiapalm is een aantrekkelijke plant die in elk interieur past. De kamerplant heeft slanke stengels die omhoog groeien, waaraan zachte, elegante groene palmbladen verschijnen. Het is een van de weinige palmen die het goed op weinig licht, lage luchtvochtigheid en koele kamers. Daarnaast is Kentiapalm een fraaie verschijning in huis: het licht valt erg mooi door de sierlijke bladeren. 

Kamerplanten_de Carlton

2. Calathea

De kamerplant Calathea kenmerkt zich door de prachtige tekening van het blad en de rijke keuze in bladvormen, van rond en ovaal tot lancetvormig. Daarnaast heeft de plant luchtzuiverende eigenschappen! Ook leeft de Calathea op een unieke manier met u mee dankzij een dag- en nachtritme. Tussen het blad en de steel zit een soort gewrichtje dat beweging mogelijk maakt. Als het donker wordt, sluiten de blaadjes zich en als het licht wordt, dan ontvouwen ze zich weer.  

Kamerplanten_De Carlton

3. Phlebodium

De Phlebodium, ook wel blauwvaren genoemd, is inheems in tropisch Zuid-Amerika. Het blad van deze kamerplant is erg mooi vanwege de blauwe gloed en vrolijke kronkels in het blad. Daarnaast is hij ook nog eens heel goed om in huis te hebben. Hij helpt namelijk mee om de lucht te zuiveren. In tegenstelling tot veel andere varens kan deze varen wat beter omgaan met drogere lucht. De Blauwvaren wil een lichte standplaats, maar absoluut geen direct zonlicht. Als je hem water geeft zorg er dan voor dat het zo kalkarm mogelijk is.

Kamerplanten_De Carlton

4. Aloe Vera

Oersterk, krachtige vormen en makkelijk in de omgang: Aloë (officieel: Aloë vera). Misschien niet de eerste kamerplant waaraan u denkt. De bladeren van deze kamerplant zijn grijsgroen en hebben getande randen. Aloë is een buitengewoon zelfredzame plant, die vocht en voeding opslaat in de bladeren, om droge periodes door te komen. De woonplant bloeit in de zomer en helpt de lucht in huis schoon te houden. Aloë is erg gemakkelijk te onderhouden dankzij zijn succulente eigenschappen: de plant slaat vocht op in de dikke bladrozetten waarmee hij drogere tijden kan overbruggen. 

Kamerplanten_De Carlton

5. Monstera

De kamerplant Monstera heeft voor een plant heel veel te bieden: stengels, soms een mosstok, dan weer een stam, meestal indrukwekkende luchtwortels, er is van alles te zien. Met deze plant maakt u in uw huis een echte urban jungle look. Wat erg bijzonder is aan deze kamerplant, is dat de nog jonge bladeren hartvormig zijn en pas later, wanneer de plant wat ouder wordt, karakteristieke insnijdingen krijg. Door zijn luchtzuiverende eigenschappen helpt Monstera bovendien een prettig leefklimaat in huis in de hand, ook een unieke eigenschap van deze mooie woonplant. 

Kamerplanten_De Carlton

6. Alocasia

De prachtige Alocasia, staat ook wel bekend als de olifantsoor. De Alocasia heeft mooi getekende bladeren die erg groot zijn. Ondanks het feit dat deze kamerplant erg groot is, ziet de plant er toch luchtig en gestileerd uit. Dit komt vooral vanwege de hoge, gladde stengels die uit een knol groeien. Die stengels kunnen effen zijn, maar ook tijgerstrepen hebben en het blad is al even spraakmakend. De sierplant van de Alocasia zit hem vooral in het schitterende groen van deze kamerplant. 

Kamerplanten_De Carlton

7. Zamioculcas

Heeft u niet echt groene vingers, maar wilt u toch graag een mooie kamerplant? Dan is de Zamioculcas perfect voor u. De verzorging van deze mooie groene kamerplant die te herkennen is aan zijn opgaande geveerde bladeren is niet al te ingewikkeld. Qua standplaats doet hij het goed op een lichte plek als half schaduw. Een temperatuur van 18-22°C is prima. Het enige waar Zamioculcas écht niet tegen kan is een voetbad. Eens in de maand wat plantenvoeding geven, het blad regelmatig sproeien met lauw water. Eventueel kunnen oude bladeren worden verwijderd, bij voldoende licht zullen zich nieuwe veren (bladeren) vormen. 

Kamerplanten_De Carlton

8. Strelitzia nicolai

De Strelitzia Nicolai is met zijn prachtige oranje bloemen een zeer mooie kamerplant voor in de woonkamer. Deze kamerplant is een echte eyecatcher, en staat ook wel bekend als de paradijsvogelbloem. De Strelitzia Nicolai komt pas vanaf 3 meter hoogte tot bloei en produceert dan dus grote oranje bloemen. Een groot voordeel aan deze kamerplant is dat hij lang zijn sierwaarde behoud en grote bladeren heeft. 

Kamerplanten_De Carlton

9. Hedera

De Hedera is naast tuinplant ook zeker geschikt als woonplant. De mooie, groene Hedera is een plant die vraagt om een lichte, koele standplaats, dus niet in de felle zon. Handige tip: hoe lichter het blad is des te meer licht, hoe meer bladgroen, des te minder licht. Geef de Klimop regelmatig water en een sproeibeurt met lauw water. Ook doet u af en toe de plant een groot plezier met plantenvoeding. Af en toe wat oud blad verwijderen of de plant terugsnoeien is raadzaam. Droge lucht vindt Klimop niet prettig, er kan dan gemakkelijk spint in de plant komen. 

Kamerplanten_De Carlton

10. Musa

Nog een vrolijke kamerplant is de Musa, ook wel bananenplant genoemd. Deze plant komt bijna overal in warme streken op de wereld voor. Wat grappig is aan deze kamerplant, is dat wat de stam van deze plant lijkt te zijn, eigenlijk allemaal over elkaar liggende, vleugelachtige verbrede bladstelen zijn. Samen vormen zij dus de schijnstam van deze mooie kamerplant. De Musa staat graag warm en licht. Door het grote bladoppervlak verdampt de plant vrij veel en heeft dus ook behoefte aan wat extra water. Wel uitkijken voor een voetbad, dat kan wortelrot veroorzaken. 

Kamerplanten_De Carlton

Kamerplanten kopen in 's-Gravenzande

Staat er een mooie kamerplant tussen die u wel ziet zetten? Kom dan eens gezellig naar Tuincentrum de Carlton in 's-Gravenzande nabij Vlaardingen, Den Haag, Monster en Rotterdam. Naast deze top 10 kamerplanten zijn er nog veel meer kamerplanten, maar natuurlijk ook tuinplanten in ons tuincentrum te vinden. Wij hopen u snel te zien bij Tuincentrum de Carlton! Onze contactgegevens en openingstijden kunt u vinden op de contactpagina