Het regent voorjaarsbollen

Het regent voorjaarsbollen

Het is guur buiten, het regent veel en de bomen worden kaal, het is lang donker en het kan hard waaien. Maar er komen ongetwijfeld nog winterse, zonnige dagen én het is de perfecte tijd om bloembollen te planten, zodat u al vroeg in het nieuwe jaar van bloemen kunt genieten. Kies een mooie dag voor een bezoek aan ons tuincentrum in 's-Gravenzande (Westland) waar we nu heel veel verschillende voorjaarsbloeiers hebben. Kijk met de (klein)kinderen meteen bij leuke decoraties in de vorm van sterren of rendieren om in de kerstvakantie de (tuin- of balkon-)tafel mee te versieren.

3 extra tips voor het planten van bloembollen

We berichtten op deze site al eerder over hoe, wanneer en waar u bloembollen kunt planten (zie het nieuwsstukje Bollentijd). Nu geven we graag nog eens 3 handige tips en leuke ideeën om met bloembollen al in de winter en in het prille voorjaar van kleurige bloemen te kunnen genieten.

#1 Plant bloembollen in potten

Een tulp houdt er niet van om al geplant te worden als de temperatuur van de grond nog te hoog is. Als de bladeren van de bomen verkleuren en af beginnen te vallen zijn de nachten koud en dan is het tijd om tulpenbollen te planten. Houd als plantdiepte en plantafstand circa 10 centimeter voor de grote bollen aan, voor de minitulpjes circa 5 centimeter. In een pot kunt u ze iets dichter op elkaar planten, maar laat de bollen elkaar niet raken. Plant de bollen met de platte kant naar de rand van de pot toe, want aan die kan vormt de tulp het buitenste en grootste blad.

#2 Plant bloembollen volgens de lasagnemethode

Heel leuk en slim voor bollen in pot is de 'lasagne- of laagjesmethode'. Neem een pot met een gat onderin of snijd wat openingen in het plastic onderin een grote mand, zodat overtollig water kan weglopen, want de meeste bollen houden niet van een nat winterverblijf en beginnen dan te rotten. Er zijn uitzonderingen zoals het lenteklokje (Leucojum), welke lijkt op een uit de kluiten gewassen sneeuwklokje en de kievietsbloem (Fritillaria meleagris) die vochtige grond beide wel prettig vinden. Bekleed de binnenkant van de pot of mand met een dubbelgevouwen stuk bubbeltjesplastic om te voorkomen dat de bollen bevriezen. Dek het gat in de pot af met een terracotta potscherf en doe een laag hydrokorrels van zo’n 2 tot 3 centimeter dik onderin de pot of mand. Vul de pot of mand vervolgens met een laag van minstens 5 centimeter potgrond en plaats daar de grootste en laatst bloeiende bollen op, met het puntje naar boven. Weer een laag potgrond en dan de kleinere en vroeger bloeiende bollen erin. Enzovoorts. Plant winterviolen bovenin, zodat u ook in de winter bloemen op het terras, de tuintafel of het balkon hebt.

#3 Kies voor verwilderende bloembollen

Ideaal, want deze bolletjes hoeft u nooit uit de grond te halen en ze vermeerderen zich vanzelf (= ‘verwilderen’) dus je hebt er langer plezier van. Denk aan kleine, botanische tulpjes en narcisjes, blauwe druifjes, bosanemonen, krokusjes, boshyacinten, sterhyacinten, sneeuwklokjes, winterakonieten, lenteklokjes en kievietsbloemen. Deze soorten zaaien zichzelf uit of vormen nieuwe bolletjes en de meeste doen het ook prima in halfschaduw. Plant ze bij voorkeur tussen lage bodembedekkers en aan de voet van bladverliezende bomen en struiken. Dan krijgen ze in het voorjaar voldoende licht om te kunnen bloeien en zal je de zaailingen (en de moederbollen met loof en al) niet per ongeluk wegschoffelen of ommaaien.

Wist u dat u niet alleen uzelf een groot plezier doet met voorjaarsbollen? Nuttige insecten en bestuivers als bijen, hommels en vlinders zullen u dankbaar zijn voor de nectar die in de winter en het vroege voorjaar maar spaarzaam voorradig is.