Vanwege de bekende redenen waren de meeste mensen afgelopen jaar eerder dan ooit bezig met het opzetten van de kerstboom en het aanbrengen van sfeervolle en feestelijke decoraties en verlichting. Dus de kans is groot dat de kerstboom en het natuurlijke dennengroen in kransen, stukjes en guirlandes al aardig aan het uitvallen zijn. Dat zorgt niet alleen voor een hoop opruimwerk, maar is ook gevaarlijk voor huisdieren en kleine kinderen, die de naalden en eventueel kapot gevallen decoraties te pakken kunnen krijgen.
Het is de ongeschreven regel dat de kerstboom tot Driekoningen (6 januari) mag blijven staan, omdat de kerstperiode dan echt voorbij is. Het zou zelfs ongeluk brengen wanneer je de boom langer laat staan. Maar als de boom er nog fris en mooi groen bijstaat beslis je zelf natuurlijk wanneer hij de deur uitgaat. Doorgaans organiseren de gemeenten en/of goede doelen dat de bomen buiten op de stoep worden opgehaald. Voordat je de kerstboom aan de weg zet geeft ons tuincentrum in 's-Gravenzande (Westland) je graag een paar nuttige en duurzame recycletips voor je kerstgroen.
1. Plant je kerstboom in de tuin
Een boom met kluit die niet te veel geleden heeft van de warmte binnenshuis en die je regelmatig water hebt gegeven kun je in de tuin planten. Als je hem met pot en al in de tuin ingraaft kun je hem heel makkelijk volgend jaar voor de kerst weer uitgraven en binnen zetten. Scheelt een hoop centen!
Zet de kerstboom eerst in de schuur of garage om hem langzaam aan de koudere buitentemperaturen te laten wennen. Daarna kun je hem, mits het niet vriest en de grond niet bevroren is, al dan niet met pot en al ingraven. Houd er rekening mee dat een traditionele kerstboom, zoals de fijnspar, uiteindelijk wel veertig meter hoog kan worden. De edele zilverspar is met een uiteindelijke hoogte van zeven tot negen meter beter geschikt voor de kleinere tuin. De bomen doen het goed in elke, niet te natte grond en in de (half)schaduw.
2. Dennengroen als vorstbescherming
Zet de boom buiten en knip de takken van de boom. Neem eventueel ook de losse takken van je kerstdecoraties en leg deze samen aan de voet van vorstgevoelige (pot)planten om ze te beschermen. Dennentakken werken uitstekend tegen het bevriezen van je planten, omdat ze een goede isolerende werking hebben. Het staat ook een stuk mooier dan vliesdoek of noppenfolie en ze zijn makkelijk zonder bevestiging te plaatsen. Je kunt het groen ook gebruiken als isolatielaag wanneer je een vorstgevoelige pot- of kuipplant in iets grotere pot of kuip plaatst en de tussenruimte tussen de potten ermee opvult. Zie meer tips over het beschermen van je pot-, balkon- en tuinplanten bij de nieuwsberichten die we eerder op deze site plaatsten.
3. Kerstboom en dennengroen als mulchlaag
Zowel het groen als het hout van de boom en de losse takken zijn prima geschikt als mulchlaag voor je borderplanten. Je kunt ze (laten) versnipperen en in een laag aan de voet van je planten verspreiden. De mulchlaag houdt onkruid tegen, houdt vocht in de bodem vast en verbetert uiteindelijk ook het bodemleven. Vanwege de relatief hoge zuurgraad van de dennennaalden zijn ze bij uitstek geschikt als mulchlaag aan de voet van zuurminnende planten, zoals azalea's en rododendrons.
4. Cadeautje voor je composthoop
Knip de takken fijn en werk ze door je composthoop. Ze zorgen voor een betere luchtcirculatie en zijn vanwege de zuurgraad van de naalden ook goed voor de balans in de composthoop.
5. Brandhout of potpourri
De stam van de kerstboom kun je, nadat je deze goed hebt laten drogen in de schuur of garage, ook prima als brandhout voor de open haard of in een vuurkorf gebruiken. Wie gek is op dennengeur verzamelt de naalden en doet deze gedroogd in een mooi zakje of schaaltje.
6. Beschutting en nestelplek voor vogels en andere kleine dieren en insecten
Zet de boom, zonder deze in te graven, gewoon bovenop de tuinaarde, terrastegels of een paar sterke bodembedekkers ergens in een hoek in de tuin, bijvoorbeeld tegen de schuur of schutting. De boom vormt daar een fijne, beschutte schuilplek voor vogels. Je kunt er ook nog pindaslingers en vetbollen voor ze inhangen. De boom droogt in de tussentijd uit, zodat je hem in maart makkelijk in stukken kunt zagen en knippen en weer in de tuin kunt recyclen of voor het haardvuur kunt gebruiken. Van een flinke boom kun je de stam in stukken zagen en deze ergens in de tuin opstapelen. Kleine dieren en insecten vinden hier ook weer de noodzakelijke beschutting en nestelplekken.