2016: Het jaar van de Engelse tuin

2016: Het jaar van de Engelse tuin

Volgend jaar viert Engeland de 300ste verjaardag van Lancelot ‘Capability’ Brown, de Shakespeare van het Engelse landschapsontwerp. In de achttiende eeuw introduceerde hij een natuurlijke stijl die het uiterlijk van talloze Engelse tuinen en landgoederen transformeerde. Zijn erfenis is de typisch Engelse tuin waar het land nu nog beroemd om is. Browns 300ste verjaardag is voor de eilandbewoners aan de andere kant van Het Kanaal aanleiding 2016 uit te roepen tot het Jaar van de Engelse tuin.

Lancelot ‘Capability’ Brown
Hij is tegenwoordig vooral bekend van zijn grootse landschapsparken, zoals dat bij Blenheim Palace (waar Winston Churchill is geboren), Stowe en Chatsworth. Lancelot Brown (1716-1783) draaide er zijn hand niet voor om een rivier van richting te laten veranderen, een meer te laten aanleggen en bomen en complete dorpen te verplaatsen om het voor hem ideale, ‘natuurlijke’ landschap te creëren. Alles was mogelijk en elk stuk grond had potentie, vandaar zijn bijnaam ‘Capability’. Zichtlijnen, onverwachte doorkijkjes en romantische panorama’s met fonteinen, beelden en tempels domineren zijn ontwerpen. Niet zelden vind je er een ‘ha-ha’, een verborgen greppel die het wild buiten en het vee binnen het landgoed houdt en tegelijkertijd het uitzicht niet ‘verpest’, zoals een hek of muur zou doen.

Grootse ideeën voor de achtertuin
Hoewel Brown dus vooral op enorme schaal en voor gefortuneerde opdrachtgevers werkte, zijn generaties tuin- en landschapsarchitecten door zijn werk beïnvloed, in Engeland en daarbuiten. In eigen tuin kunt u bijvoorbeeld denken aan het plaatsen van een vijver, een waterelement, een beeld of een mooie boom, waar u vanuit verschillende kanten goed (en onverwachts) zicht op heeft.

Kijk voor meer informatie over de door Lancelot ‘Capability’ Brown ontworpen en te bezoeken tuinen en over de activiteiten in het kader van het Jaar van de Engelse tuin op www.visitbritain.org of www.visitengland.com

fotocredit: De rozentuin bij Blenheim Palace, Oxfordshire © Visit England

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Moestuinklussen in augustus

In de zomer kun je volop groenten, kruiden en fruit oogsten uit eigen tuin en zelfs uit bakken op het (dak)terras of op je balkon. Daarnaast valt er ook genoeg te zaaien, te planten en te snoeien. Ga op een zonnige dag lekker buiten aan de slag en geniet van je eigen verse en gezonde oogst!

Lees meer...
Pas op voor de Japanse duizendknoop

Ach ja, het is duidelijk komkommertijd: de verhalen over de vermaledijde Japanse duizendknoop duiken net als vorige zomer weer op in de media. Toch zit er wel wat in, want de op zich mooie plant is een monsterlijke woekeraar die niet alleen andere planten verdringt, maar ook schade toebrengt aan gebouwen, wegen, bruggen en spoorlijnen. Wat is dit voor plant en wat kun je doen als die in jouw tuin verschijnt?

Lees meer...
Geurende tuinplanten

In de zomer zijn we zo veel mogelijk buiten. Het grote genieten is begonnen. Maak van je tuin een nog fijnere buitenkamer door te kiezen voor tuinplanten die heerlijk geuren. Waarom zou je nog op vakantie gaan? Er zijn planten die geuren bij aanraking, die een zoete walm verspreiden die je op meters afstand ruikt en planten en struiken die je vooral ’s avonds in een heerlijk parfum hullen. Sla nu je slag in ons tuincentrum.

Lees meer...

Het is hoogzomer. Tijd om vakantie te vieren in eigen tuin. Als het niet te warm is kun je tussen het luieren door ook een paar klusjes doen in de tuin, op het balkon of dakterras.

Lees meer...