2016: Het jaar van de Engelse tuin

2016: Het jaar van de Engelse tuin

Volgend jaar viert Engeland de 300ste verjaardag van Lancelot ‘Capability’ Brown, de Shakespeare van het Engelse landschapsontwerp. In de achttiende eeuw introduceerde hij een natuurlijke stijl die het uiterlijk van talloze Engelse tuinen en landgoederen transformeerde. Zijn erfenis is de typisch Engelse tuin waar het land nu nog beroemd om is. Browns 300ste verjaardag is voor de eilandbewoners aan de andere kant van Het Kanaal aanleiding 2016 uit te roepen tot het Jaar van de Engelse tuin.

Lancelot ‘Capability’ Brown
Hij is tegenwoordig vooral bekend van zijn grootse landschapsparken, zoals dat bij Blenheim Palace (waar Winston Churchill is geboren), Stowe en Chatsworth. Lancelot Brown (1716-1783) draaide er zijn hand niet voor om een rivier van richting te laten veranderen, een meer te laten aanleggen en bomen en complete dorpen te verplaatsen om het voor hem ideale, ‘natuurlijke’ landschap te creëren. Alles was mogelijk en elk stuk grond had potentie, vandaar zijn bijnaam ‘Capability’. Zichtlijnen, onverwachte doorkijkjes en romantische panorama’s met fonteinen, beelden en tempels domineren zijn ontwerpen. Niet zelden vind je er een ‘ha-ha’, een verborgen greppel die het wild buiten en het vee binnen het landgoed houdt en tegelijkertijd het uitzicht niet ‘verpest’, zoals een hek of muur zou doen.

Grootse ideeën voor de achtertuin
Hoewel Brown dus vooral op enorme schaal en voor gefortuneerde opdrachtgevers werkte, zijn generaties tuin- en landschapsarchitecten door zijn werk beïnvloed, in Engeland en daarbuiten. In eigen tuin kunt u bijvoorbeeld denken aan het plaatsen van een vijver, een waterelement, een beeld of een mooie boom, waar u vanuit verschillende kanten goed (en onverwachts) zicht op heeft.

Kijk voor meer informatie over de door Lancelot ‘Capability’ Brown ontworpen en te bezoeken tuinen en over de activiteiten in het kader van het Jaar van de Engelse tuin op www.visitbritain.org of www.visitengland.com

fotocredit: De rozentuin bij Blenheim Palace, Oxfordshire © Visit England