Tuinieren in de herfstvakantie

Tuinieren in de herfstvakantie

Herfstvakantie! Ga lekker met de kinderen aan de slag in de tuin! Laat ze bollen planten en mooie herfstdecoraties maken. Jong geleerd is oud gedaan; u kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen kinderen de wonderen der natuur bij te brengen. En buiten bezig zijn is bovendien gezond. Een paar leuke en makkelijke klusjes voor ze op een rijtje.

Blad verzamelen
Kinderen spelen graag met bladeren, dus laat ze bladeren van de paden, het terras en de stoep vegen, uit het gras harken en voorzichtig uit de vijver vissen. De mooiste exemplaren kunnen ze bewaren om na te tekenen of op een vel papier te plakken en de rest kunnen ze op de composthoop gooien en over de borders verspreiden.

Bollen planten
Er zijn genoeg voorjaarsbollen met hun lievelingskleuren. Laat de kinderen in ons tuincentrum bollen kiezen met hun favoriete kleuren en laat ze die zelf planten, in de border of in een mooie, vorstbestendige pot.

Ga op jacht
Maak een avontuur van het zoeken en vinden van kleine natuurschatten in de tuin. Geef ze een mandje of laat ze zelf een leeg doosje mooi versieren en laat ze daarin mooie stenen, bladeren, noten en uitgedroogde bloemen verzamelen. Wijs ze tussentijds op de vele spinnen(webben) en laat ze meteen hun ogen openhouden of ze slakken zien. Die laatste kunt u dan mooi meteen verwijderen. Dat wordt helemaal spannend als u er een wedstrijdje van maakt: wie vangt de meeste slakken?!

Maak een egelnest
In de tuin is altijd wel ergens een hoekje waar de kinderen takken en bladeren kunnen opstapelen om zo een warm winternestje voor egels te maken.

Zaaien in de vensterbank
Werkt het weer niet mee? Ga dan binnen aan de slag met kweekbakjes en kiem- en spruitgroenten. Die ontkiemen heel snel en zijn bovendien supergezond. U kunt ook gewoon lege plastic bakjes gebruiken, maar laat de kinderen dan (voorzichtig) gaatjes in de bodem maken. Laat ze figuren uitknippen en daaromheen of juist daarbinnen zaaien. Denk aan zaden van tuinkers, taugé en alfalfa.  

Pompoenen versieren
Laat de kinderen een gezicht of een andere figuur op een pompoen tekenen en snijd deze voor ze uit, zodat ze hun eigen Halloween pompoen hebben. Of laat ze zelf een pompoen voor bij de voor- of keukendeur versieren, met een watervaste stift, stickers of door er bladeren op te plakken.