Plaagdieren te lijf

Plaagdieren te lijf

Zitten we prinsheerlijk in het zonnetje in eigen tuin, worden we belaagd door een wesp die het op ons drankje of de jam heeft voorzien. Uit onze ooghoeken zien we een colonne mieren richting keukendeur oprukken en als de avond valt bijten irritant zoemende muggen in onze armen en benen. Help?!

Wespen

Niet te verwarren met de zachtaardige hommel of bij, die u veel minder snel zal steken – ook omdat zij sterven nadat ze gestoken hebben. Hommels en bijen zijn dikker en groter dan wespen (let op de wespentaille!). Wespen komen af op zoetigheid, dus doe geen zoet parfum op en houd zoete lekkernijen en drankjes liever binnenshuis. Wespen steken alleen als ze zich aangevallen voelen, bijvoorbeeld als u naar ze slaat, dus doe dat liever niet en blijf zo rustig mogelijk. Ze houden niet van de geur van citroen, azijn en kruidnagel. Steek een geurkaars met citroen- of kruidnagelgeur aan of vul een bakje op tafel met citroen(sap), azijn of verse kruidnagels. Hang een met limonade gevulde wespenvanger op, op een flinke afstand van uw terras of zithoek. Bent u toch gestoken? Zuig het gif uit de wond en spuug dat meteen weer uit. Dep de wond met wat azijn.  

Mieren

Het zijn nuttige, hardwerkende dieren die afval en schadelijke insecten opruimen, maar u heeft ze liever niet in de keuken. Ruim etensresten daarom altijd direct op. Mieren volgen vaste routes via een geurspoor. Breng ze in verwarring en leid ze weg bij de keukendeur door op hun route versnipperde blaadjes munt of lavendelbloemen te leggen. Plant lavendel, munt, bieslook, goudsbloemen of Afrikaantjes bij de deur, dan kiezen ze ook het hazenpad.  

Muggen

Stilstaande waterplassen en regentonnen zonder deksel zijn beruchte muggenbroedplaatsen. Zorg dat er geen plassen in de tuin blijven staan en dek de regenton af. Plaats horren voor ramen en deuren om ze buiten te houden. Smeer een paar druppels etherische olie, bijvoorbeeld met kruidnagel, lavendel of pepermunt op armen en benen. Ook citroengeur houdt ze op afstand. Steek een geurkaars met citroenaroma aan en zet wat citroengeraniums in de vensterbank. Een vijver in de tuin trekt vijanden van muggen(larven) aan, zoals kikkers en salamanders.