Hydrocultuur

Hydrocultuur is de techniek die gebruikt wordt om planten te laten groeien op kleikorrels. In plaats van gewone potgrond haalt de plant zijn voedingsstoffen uit  met voedingsstof verrijkt water. Deze cultuur wordt vaak toegepast in kantoren omdat ze weinig onderhoud vergen maar uiteraard leent hydrocultuur zich ook stekend voor thuis op de vensterbank of voor grote kamerplanten. Bij Tuincentrum De Carlton in 's-Gravenzande hebben we een divers aanbod aan verschillende soorten hydrocultuur planten, maar ook groene kamerplanten en bloeiende kamerplanten

Hydrocultuur_Tuincentrum De Carlton

Hydrocultuur planten opmaken

Hydrocultuur planten hebben geen normale grondwortels zoals kamerplanten. De Hydrocultuur planten hebben speciale waterwortels. De planten zijn speciaal opgekweekt, zodat ze continu in het water kunnen staan. Op deze manier hoeft u minder vaak water te geven en dat is bijvoorbeeld ideaal voor op kantoor.

Bij een hydrocultuurplant is het belangrijk dat je hem op de juiste manier opmaakt. Hier heeft u het volgende voor nodig:  

  • Inzethoes: die kunt u gebruiken om de plantenbak waterdicht te maken;
  • Hydrocultuurvoeding: om de plant van voeding te voorzien;
  • Watermeter: om de waterstand af te lezen;
  • Hydrokorrels: kunt u gebruiken om de pot uiteindelijk mee op te vullen.

Nu kunt u beginnen met de plant opmaken. Om nare luchtjes te voorkomen is het bij iedere cultuur van belang om zowel de watermeter, als de plant op de bodem wordt geplaatst. Wanneer de plantenbak te laag is, kunt u de inzethoes gebruiken als bodemverhoging, tevens maakt dit de plantenbak waterdicht.

Vul vervolgens de bak met hydrokorrels tot dat de watermeter mooi uitlijnt met de rand van de pot. Knip vervolgens de inzethoes op de juiste hoogte, zodat deze niet meer zichtbaar is. Zet nu de inzethoes in de pot. Hierbij is het van belang dat je voorkomt dat er kieren ontstaan.   

Nu kunt u de plant, inclusief de kweek pot op de bodem plaatsen. Hiernaast kunt u de watermeter zetten, of deze in de pot klikken. U kunt nu de bak verder vullen met hydrokorrels.

Hydrocultuur_Tuincentrum De Carlton

Hydrocultuur planten verzorging

Bij het verzorgen van hydrocultuur planten zijn twee elementen belangrijk: voeding en water. In ons tuincentrum in ’s-Gravenzande hebben we vaste en vloeibare voeding voor uw hydrocultuur planten. Een hydrocultuur plant heeft echt extra voeding nodig, omdat het geen natuurlijke voedingstoffen kan onttrekken aan het substraat. Laat u gerust adviseren door onze medewerkers hoe u de voeding het best kunt toepassen bij uw hydrocultuur plant.

Water moet u de plant geven tot de watermeter op ‘optimaal’ staat. Het kan zijn dat de watermeter soms blokkeert, tik daarom af en toe even tegen de watermeter. De plant zal nu het water gaan opnemen. Hierdoor zakt de watermeter weer tot minimaal. Zodra de watermeter weer op minimaal staat, hoeft u de plant 4 dagen geen water te geven. De wortels hebben namelijk de gelegenheid nodig om zuurstof op te meten. Na deze 4 dagen kunt u gewoon weer op dezelfde manier water geven.

Hydrocultuur planten bij Tuincentrum De Carlton

Ook een hydrocultuurplant moet af en toe verpot worden. Doe dit pas als er veel wortels onderuit de binnenpot groeien, u hoeft de binnenpot niet te verwijderen maar de oude binnenpot gewoon in een nieuwe, grotere binnenpot zetten. Al het materiaal wat u nodig heeft is los verkrijgbaar zoals een watermeter, plastic binnenpotten, kleikorrels en voedingsstof. Lees bij aanschaf van de plant de verzorgingstips goed door.  Kom dus gezellig langs Tuincentrum de Carlton! Onze openingstijden kunt u vinden op de contactpagina.

Bekijk meer productgroepen in de categorie Kamerplanten